Virágkötő és virágkereskedő

A virágkötő és virágkereskedő virágkötő üzemben, különböző szintű virágértékesítési helyeken (stand, pavilon, üzlet, szalon), virágkellék-nagykereskedelmi szakáruházban eladói és virágkötészeti tevékenység végzésére alkalmas. A szakképesítés irányítói, boltvezetői tevékenység végzésére, önálló vállalkozás létrehozására is jogosít.

Jelenleg Magyarországon közel 8000 virágüzlet/virág elárusítóhely van. A virág ott van az élet minden területén. Végigkísér bennünket a születéstől a halálig. Az elmúlt években lecsökkent a valós szakmai tudással munkaerő piacra kerülő szakemberek száma, így egy megfelelő képzéssel lehet csak pótolni a kieső munkavállalói létszámot. A magas szintű szakmai tudás gazdasági oldalról sok előnnyel jár. A jó szakember jövedelmező üzletet működtet, magasabb árbevétellel rendelkezik, így teremtve meg az anyagi biztonságot saját maga és munkatársai részére. A munkaerő piaci tapasztalat alapján a virágkötő és virágkereskedő népszerű szakma és valós igény a színvonalas oktatás. A virágüzlet stratégiai partnere a hazai termelésnek. Közvetlen kapcsolata van a termelővel, gyártóval, beszállítóval, így ráhatása van az agráriumban előállított termékek értékesítésére is.

A képzés célja, hogy a képzésben résztvevő sajátítsa el a Virágkötő és virágkereskedő szakképesítés megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket, készségeket és kompetenciákat.

A képzés során megszerezhető kompetenciák

 • Munkavégzéshez megfelelő szerszámokat és eszközöket választ, karbantart.
 • A virágkötészet szabályait és törvényszerűségeit betartva készíti termékeit, felhasználva a szakma kiemelkedő szereplőinek tapasztalatait, ötvözve a korszerű technikákkal.
 • Munkája során a felhasznált növény neveket tudományos néven, latinul és magyarul használja.
 • Szakszerűen előkészíti, feltisztítja az élő növényi részeket, kellékeket, kiegészítőket a további felhasználásra. A növény igényeinek és a maximális élettartamhoz szükséges eljárásokat használja munkája során.
 • Virágcsokrokat, tűzött virágdíszeket, díszkoszorúkat, kegyeleti díszeket, száraz és selyemvirág készítményeket, ajándékcsomagol ásokat, növény összeültetéseket, térdíszeket, szezonális dekorációkat készít.
 • Alkalmi (esküvői, kegyeleti) és egyéb rendezvények, események virágdíszeit tervezi és készíti. Anyagmennyiséget kalkulál és árajánlatot készít. Figyelembe veszi a vásárló egyéniségét és igényeit az ajánlat, dekoráció elkészítésekor.
 • Üzlete népszerűsítése érdekében használja a közösségi média lehetőségeit. Népszerűsítő fotókat, posztokat, bejegyzéseket készít, kezel.
 • Tájékoztatja a vásárlót a termékről, szolgáltatásokról. Tanácsot ad az élő növények gondozásáról, azok igényeiről. Figyelembe veszi az aktuális szezont az élőnövény kínálatának tervezésekor.
 • Önálló vállalkozást alapít, működtet.
 • Megtervezi a napi, heti, havi munkafolyamatokat. A jogszabályoknak megfelelően képes elkészíteni a heti, havi munkabeosztásokat, szabadságterveket.
 • A szezonoknak és az igényeknek megfelelően elkészíti a beszerzést segítő táblázatokat, rendeléseket. A különböző értékesítési időszakoknak megfelelően terveket készít az értékesítés elősegítéséhez.
 • Kezeli a pénztárgépet, szigorú számadású bizonylatokat, nyugtát és számlát állít ki kézzel vagy online formában.
 • Árut rendel, megrendeléseket összesít, anyagkalkulációt készít. Kapcsolatot tart a beszállítókkal. Elektronikusan vagy offline ajánlatokat fogad, értékel. Figyelemmel kíséri az árakat és a minőséget. Az árak, minőség és vásárlói igények figyelembevételével választja ki beszállítóit.
 • Alkalmazza a tűz- és balesetvédelmi, munkavédelmi szabályokat.

Tananyagegységek

 • Kereskedelmi és gazdasági ismeretek
 • Virágkötészet, növényismeret

 

A képzés elvégzéséről szóló igazolás kiadásának feltételei

 

A képzés elvégzéséről szóló igazolás megnevezése: 
TANÚSÍTVÁNY
2013. évi LXXVII. törvény 13/B. §
11/2020. (II. 7.) Korm. rendelet 22. § (1)

A képzés elvégzéséről szóló igazolás kiadásának feltétele(i):
A képzés elvégzéséről szóló tanúsítvány kiadásának feltétele a záróvizsgán „Megfelelt” minősítés megszerzése, a felnőttképzési szerződés feltételeinek teljesítése

Tankönyv

A képzési díj tartalmazza a tankönyv díját.

Elekné Ludányi Zsuzsanna – Virágkötészet

Képesítő vizsga

A képesítő vizsgát nem a képző intézmény szervezi és bonyolítja. A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítés megszerzésére irányuló képesítő vizsgát a nemzeti akkreditálásról szóló törvény szerinti akkreditáló szerv által személytanúsító szervezetként akkreditált vizsgaközpont szervezhet. A képesítő vizsga megszervezéséhez szükséges feltételek és a képesítő vizsga vizsgatevékenységeinek részletes leírása a https://szakkepesites.ikk.hu/ weblapon érhetők el a programkövetelmények menüpontban.

A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít.

 

A képesítő vizsgára bocsátás feltétele

a szakmai képzés megszerzésére irányuló képzés teljesítése, melyet a képző intézmény által a felnőttképzési adatszolgáltatási rendszerben kiállított tanúsítvány igazol.

Beiratkozáshoz kérjük töltse ki az online jelentkezési lapot. A képzés indulása előtt felvesszük Önnel a kapcsolatot. Amennyiben további információra lenne szüksége, hívjon minket a 30/940-8179-es telefonszámon.

A minimális tanfolyami létszám 18 fő, a maximális tanfolyami létszám 30 fő. A képző értesítést küld a jelentkezők számára a tanfolyam megkezdése előtt. A tanfolyami csoportok indulni szoktak.

A beiratkozás menete online szerződéskötés esetén:

1.     online jelentkezési lap kitöltése

2.     elektronikus szerződést küldünk az e-mail címére

3.     elektronikus szerződés aláírása (saját számítógépén, laptopján, okos telefonon, nem kell nyomtatni, egér mozgatásával alá lehet írni), a Résztvevő és a Képző részéről

4.     aláírást követően fogja megkapni a képzési díj számlát, mely alapján át tudja utalni az első képzési díj részletet

5.     a tananyag elérési útját elküldjük az e-mail címére

6.     oktatásokon való részvétel

 

A képzés megkezdéséhez szükséges iskolai és szakmai előképzettség: ​

Alapfokú iskolai végzettség.

Kérjük az alábbiakat szíveskedjen magával hozni vagy küldeni e-mailben a beiratkozáshoz:

 • minimum 8 évfolyam iskolai végzettséget igazoló dokumentum (online jelentkezési lapon feltölthető, vagy küldhető e-mailben az info@gazda.hu címre – OKJ-s bizonyítvány nem megfelelő)
 • foglalkozásegészségügyi szakellátó hely által kiállított eredeti orvosi igazolás (foglalkozásegészségügyi alkalmasság – formanyomtatvány letölthető a weboldalon), első oktatási napig küldendő e-mailben az info@gazda.hu címre. Ajánljuk figyelmébe az alábbi foglalkozás-egészségügyi szakellátó helyek jegyzékét: Szakellátó helyek listája

A képzési díj és befizetése:

A befizetés banki átutalással lehetséges, a szerződéskötést követően e-mailben küldött számla ellenében.

Amennyiben személyesen szeretne beiratkozni: beiratkozás a Magiszter Menedzser Kft. irodájában kedd, szerda, csütörtöki napokon 8:00 és 17:00 óra között lehetséges, kérjük keresse Piros Mártát (Tel: 30/9408-179) időpont egyeztetéssel kapcsolatban.

Fontos: A képzés díj nem tartalmazza az anyagköltséget, mely várhatóan 35 000 Ft/fő. A kötészethez szükséges alapanyagot a résztvevők szerzik be egyénileg. 

Amennyiben kérdése merül fel a beiratkozással, vagy a képzéssel kapcsolatban, kérjük a lenti elérhetőségeken keressen.

A képzés ügyintézője: Dr. Piros Márta Anna
Elérhetőségek: 30/940-8179, info@gazda.hu

Induló csoport:

Budapest

Kezdés dátuma: 2023. szeptember 08. (péntek, 15:00 órától, Teleki Blanka Gimnázium), becsatlakozási lehetőség 2023. szeptember 28-ig
Oktatás díja: 180 000 Ft
Anyagköltség díja: oktatási díjon felül várhatóan 35 000 Ft (az alapanyag egyénileg beszerzendő – nem kell befizetni a képző intézménynek) 
Képesítő vizsga díja:
A Független Vizsgaközpont által megadott díjszabás szerint, befizetése a vizsgaközpont felé történik. 
Részletfizetés: 
1. részlet: 60 000 Ft szerződéskötés alkalmával, számla ellenében
2. részlet: október 10-ig 60 000 Ft
3. részlet: november 10-ig 60 000 Ft
Fizetés módja: átutalás (e-mailben küldött számla ellenében)
Időtartam: 3 hónap
Tanfolyami napok: jellemzően kéthetente péntek-szombat; pénteken 15:00 órától, szombaton 9:00 órától (órarend szerint – a jelentkezését követően órarendet küldünk)
Helyszínek (órarend szerint): 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 37.; 1064 Budapest, Vörösmarty utca 65.
Tervezett záróvizsga a tanúsítvány kiadásához: a tanfolyam utolsó napján (2023.12.10. – vasárnap)
A Tanúsítvány kiadásához a záróvizsgán „Megfelelt” minősítés megszerzése szükséges. A záróvizsga az oktatás utolsó napján oktatás keretében zajlik, a „Megfelelt” szint kiadásához 51%-os eredményt szükséges elérni. A bizonyítványt adó állami vizsgára történő jelentkezéshez szükséges a „Megfelelt” Tanúsítvány. 
Képesítő vizsga: Vizsganaptár szerint.
A kiadott Tanúsítvány birtokában képesítő vizsgára lehet jelentkezni akkreditált független vizsgaközpontokban. A vizsgára jelentkezésben segítséget nyújtunk. 

Virágkötő és virágkereskedő
02144016
E/2020/000305

Kérdése van? Tegye fel!

8 + 7 =