Sajtkészítő

A képzés egyedi erőssége, hogy a Magiszter Menedzser Kft. a képzésben résztvevőknek 5 kistermelői / őstermelői sajtkészítő helyet (sajtmanufaktúrát), valamint színvonalas Sajtútállomáson francia sajt készítést mutat be egy nagy tapasztalattal rendelkező oktató kíséretében. Speciálisan felszerelt tankonyhánkban 11 féle sajtot készít a csoport.

A Sajtkészítő feladata a különböző típusú sajtok (friss, érlelt), valamint a túró technológiai műveleteinek szakszerű, önálló, gazdaságos végrehajtása a munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai követelmények maradéktalan betartásával.

A képzés egyedi erőssége, a Magiszter Menedzser Kft. a képzésben résztvevőknek 5 kistermelői / őstermelői sajtkészítő kisüzemet, valamint színvonalas Sajtútállomáson francia sajt készítést mutat be egy nagy tapasztalattal rendelkező oktató kíséretében. Megismerteti a vállalkozások indulását, működésük technológiáját, a sajtkészítők sikereit, eredményeit. Gyakorlatot biztosítunk tejfeldolgozó nagyüzemben. 

Speciálisan felszerelt tankonyhánkban 11 féle sajtot készít a csoport:

  • feta jellegű
  • krémsajt
  • lajta (lágysajt)
  • tea (lágysajt)
  • gomolya (lágysajt)
  • camembert
  • parenyica
  • trappista jellegű
  • edami jellegű
  • svájci jellegű (félkemény)
  • zöldpenész sajt (rokfort) 

A képzés elvégzése után az alábbi feladatokat láthatja el

  • az alapanyagok (különböző állatfajok teje) átvételét, minősítését, tisztítását, kezelését,  minőség ellenőrzését, tárolását, előkészítését
  • különböző típusú kultúrák, oltók és egyéb adalék- és ízesítő anyagok alkalmazását
  • natúr és ízesített friss sajtok készítését, különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • érlelt  (lágy, félkemény, kemény) sajtok készítését, különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • túró gyártását, különböző állatfajok tejének felhasználásával
  • gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatok végzését, a kész sajtok ellenőrzését és minősítését
  • sajtféleségek darabolását, szeletelését, csomagolását, túró adagolását, csomagolását
  • technológiai berendezések, gépek beállítását, üzemeltetését, tisztítását, CIP rendszer működtetését
  • vállalkozás indítását, működtetését, termékek értékesítését

A képzés elvégzésével az alábbi munkakörök tölthetők be

  • gomolyaalapanyag-készítő
  • fehérsajtkészítő
  • keménysajt-készítő
  • lágysajt-kezelő
  • ömlesztettsajt-főző
  • sajtdaráló
  • sajtérlelő
  • sajtkészítő
  • sajtkezelő
  • sajtpréselő
  • sajtdaraboló
  • tejipari gép kezelője
Modul neve Modulzáró vizsga jellege
10898-16 – Sajt- és túrógyártás gyakorlati, szóbeli
10890-16 – Élelmiszeripari vállalkozások működtetése írásbeli

A modulzáró vizsgák: részletes leírása a kiadott órarendben található (a modulzáró vizsgák az órák keretében valósulnak meg, az oktatást tartó oktató(k) vezetésével).

Tartalma:
A tananyagegységek (modulok) során elsajátított szakmai ismereteket foglalja magába.

A modulzáró vizsga minősítése:

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető (minősítés: megfelelt, nem felelt meg).

A sikertelen modulzáró vizsga megismételhető:

a, A sikertelen modulzáró vizsga maximum két alkalommal ismételhető a Képző intézmény által kijelölt javítási időpontokban, legkésőbb a komplex vizsga napjáig.

b, Amennyiben a második javítási alkalommal sem sikeres a modulzáró vizsga, a szakmai követelménymodul ismétlése szükséges.

 A sikertelen teljesítés következményei:

A megismételt modulzáró vizsga sikertelensége esetén modulzáró igazolás nem adható ki, a résztvevő komplex szakmai vizsgára nem bocsátható.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai 

Vizsgatevékenység Vizsgafeladat
Gyakorlati Sajt-, sajtkészítmények, túró készítése
Írásbeli nincs
Szóbeli Különböző típusú sajtok (friss, érlelt) túró és túrókészítmények gyártásának fizikai, kémiai, mikrobiológiai
alapjai, technológiai műveleteinek jellemzése, gépek és berendezések ismertetése.

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei

  • Valamennyi modulzáró vizsga eredményes letétele (ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51 %-osra értékelhető)
  • A hiányzás mértéke nem lépte át a megengedett mértéket
  • A felnőttképzési szerződés pontjai hiánytalanul teljesültek

Beiratkozáshoz kérjük töltse ki az online jelentkezési lapot. A képzés indulása előtt felvesszük Önnel a kapcsolatot. Amennyiben további információra lenne szüksége, hívjon minket a 30/940-8179-es telefonszámon.

A minimális tanfolyami létszám: 15 fő (a képző értesítést küld a jelentkezők számára a tanfolyam megkezdése előtt)

A képzésre történő személyes beiratkozás időpontja és helye:
A beiratkozás a Magiszter Menedzser Kft irodájában hétköznap 8:00 és 18:00 óra között lehetséges, kérjük keresse Piros Mártát (Tel: 30/9408-179) időpont egyeztetéssel kapcsolatban.

A képzés megkezdéséhez szükséges iskolai és szakmai előképzettség: 
Nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség, vagy  iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető az 56/2016. (VIII. 19.) FM rendelet 3. mellékletében az élelmiszeripari szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában. 

Kérjük az alábbiakat szíveskedjen magával hozni a beiratkozáshoz:

  • minimum 8 évfolyam iskolai végzettséget igazoló dokumentum
  • foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely által kiállított eredeti orvosi igazolás (letölthető)
  • személyi igazolvány, lakcímkártya, TAJ kártya, adóigazolvány
  • a képzési díj első részlete

A képzési díj és befizetése: 
A befizetés lehetséges banki átutalással, vagy Erste bankfiókban a Magiszter Menedzser Kft. bankszámlájára (Erste Bank Zrt. 11991212-06379159-10000018) történő befizetéssel, vagy készpénzes befizetéssel a Magiszter Menedzser Kft. irodájában.

Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat:
A képzés megkezdésének feltétele szakmai alkalmasságot igazoló lakhely szerinti Foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely által kiállított eredeti orvosi igazolás megléte. Az igazolást az első óralátogatás előtt szükséges elkészíteni és legkésőbb az első oktatási napon leadni.
Ajánljuk figyelmébe az alábbi foglalkozás-egészségügyi szakellátó helyek jegyzékét (javasoljuk az előzetes telefonon történő időpont kérést): Jegyzék

A képzés ügyintézője: Dr. Piros Márta Anna
Elérhetőségek: 30/940-8179, info@gazda.hu

 

Sajtkészítő
OKJ 31 541 07 
E-000196/2014/A004

Induló csoportok:

Budapest

Kezdés dátuma: 2019.01.11.
Oktatás díja: 170 000 Ft
Vizsgadíj: 35 000 Ft
Részletfizetés (vizsgadíjjal): 
Beiratkozáskor: 55 000 Ft
2-4. részlet: 50 000 Ft
A részletek hó 10-ig fizetendők.
Időtartam: 5 hónap
Tanfolyami napok: kéthetente péntek 15:00-21:00 és szombat, vasárnap 9:00-17.30, továbbá két hétköznap Sajtmanufaktúra látogatások, továbbá nagyüzemi gyakorlat 3 nap (hétfő, kedd, szerda) 8:00-14:00
Helyszín: Budapest, Herceghalom, sajtmanufaktúrák
Tervezett vizsga: 2019.05.31. (péntek) Herceghalom

Kérdése van? Tegye fel!

12 + 9 =

A sajtkészítő tanfolyamon megtanultam, hogy milyen a jó sajt. És már el is tudom készíteni. Köszönet ezért a Magiszternek!

Csikós Mariann

„Saját bőrömön tapasztaltam sajnos ( egy másik OKJ tanfolyam kapcsán) mennyire vázlatszerűen haladunk, a csontig behatoló mindent feltáró, átrágó Márkus Gyuláné Rózsa tanárnő által tartott tanfolyamhoz képest! Jómagam egész véletlen cseppentem a tanfolyamra, sosem készítettem előtte sajtot, habár állattartó családból származom. Nagyon jól felépített elméleti, gyakorlati oktatásban volt részünk a Magiszter Menedzser Kft. tanfolyamán. Úgy gondolom, amennyire lehetett teljes szakmát kaptunk a kezünkbe. Tanfolyam elvégzése után szereztük be az állatállományt, fokozatosan emelve a létszámot. Jelenleg 15 jersey tehén, 35 kecske tejét dolgozzuk fel. A vásárlói visszajelzések, OMÉK-on (Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás) való részvételünk, nem utolsó sorban a III. Sajtmustrán szerzett második és harmadik helyezésünk igazolja munkánk jó irányban halad. Köszönöm, hogy indították e tanfolyamot!” Tóth Ágnes

„Az oktatást szervezők rugalmasak és segítőkészek voltak. Segítségükkel sikerült a tanfolyam díját is visszatérítettni egy pályázat keretében. Tanárnőnk, felkészült volt és az oktatott téma iránt elkötelezett. A képzés kereteit túllépve segített nekem szakmai kapcsolatok kialakításában is.” Milotai Richárd

“Élelmiszermérnökként iratkoztam be a Magiszter Menedzser Kft. Sajtkészítő tanfolyamára, abból a célból, hogy kistermelőként sajtot készítsek. A tanfolyam várakozásomon felüli színvonalú segítséget nyújtott kistermelői munkámban és abban is, hogy a későbbiekben egy mikro sajtüzemben szaktanácsadóként dolgozzak. Oktatónk Márkus Gyuláné nagy szakmai tudással és lelkesedéssel tartotta az órákat. Megszervezte, hogy eljussunk több sajtüzembe. Azon felül, hogy szívesen gondolok vissza ezekre a kirándulásokra, az itt megszerzett gyakorlati tapasztalat nélkülözhetetlennek bizonyult munkám során. A csoportunk tagjaival és Tanárnőnkkel 2 év után is tartjuk a kapcsolatot, segítjük egymást szakmai kérdésekben, tehát a tanfolyam nem csak egy egyszeri szolgáltatást nyújtott, hanem tulajdonképpen egy folyamatos szakmai fórum.” Kerekesné Dr. Mayer Ágnes

Tejtermékgyártók

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által készítetett dokumentumfilm, melyben több Magiszter Menedzser Kft-nél végzett résztvevő is szerepel. 

Tea Glóriával

Beszélgetés Dr. Piros Márta Annával a Magiszter Menedzser Kft. ügyvezető igazgatójával és Magiszter Menedzser Kft-nél végzett sajtkészítőkkel.