► Az idei tavasz időjárása továbbra is kiszámíthatatlan. Néhány napja egy melegrekord is megdőlt és eddig csapadékban sem volt hiány. Most hirtelen beindultak a növények és a kártevők is.
A levéltetves galagonyán az egyik pókhálós molyfaj frissen kikelt lárváit április 17-én fotóztam. Kell-e
védekezni a pókhálósmolyok ellen? – teszik fel a kérdést a mellékelt cikkben a szerzők. Haltrich Attila és Bodor János válasza talán meglepő: „ … a válasz rá az, hogy nem, pontosabban semmi értelme.” Érdemes elolvasni az írásukat.
A lerágott levelek hiányát gyorsan pótolja a fa. Elsősorban a lakosságot zavarja a vándorló, fonálon himbálózó hernyók látványa. Amennyiben az érintett fafajok (galagonya, sajmeggy, stb.) permetezése még belefér a költségvetési keretbe, akkor persze végezzék el a munkát. Ahol viszont szűkösek a megrendelések lehetőségei, ott inkább a vadgesztenyére, platánra, szivarfára, hársra és a kiemelt parkokra tartalékoljanak.
Aznap fényképeztem a juhar alatti járdát is. Már ragad a levéltetvek mézharmatától…
► A hársbodobácsok nem növényi kártevők, nem szívogatják a leveleket. Tulajdonképpen csak telente találkozunk velük. Néhány általuk kiválasztott hársfa törzsén csoportosan, összebújva húzzák ki a hideg napokat.
A csillanó rovartelepek undorral töltenek el egyeseket, azonnali permetezést követelnek. Semmi értelme a növényvédő szeres kezelésnek, ezt meg kell értetni a lakosokkal.
A héten megnőtt a bejelentések száma. A téli álmukból feléledő rovarok most repülnek ki. Felkeresik a táplálkozásra és szaporodásra alkalmas helyszíneket. Néha betévednek a kertekbe, lakásokba is. Nem zavarnak sokáig, még egy-két hét és biztosan elhagyják a fák törzsét.

► Az összeszőtt buxuslevelek védelmében, a hernyófészkekben áttelelt hernyók is éledeznek. Máris nézzenek be a bokrok belsejébe, itt keressék a kisméretű hernyókat! Ide kell irányítani, nagynyomással a permetlevet. A selyemfényű puszpángmoly elleni védekezés lehetőségeiről már sokan írtak. Közterületen a Dimilin 25 WP, a Runner 2 F, a Steward 30 DF, a Mospilan 20 SG és a Decis Mega különböző kombinációi jöhetnek szóba. A lárvák fejlettsége és a növények állapota alapján majd a növényorvosok döntenek!
► A vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzáskövetésére létrehozott országos csapdahálózatunkban
ugrásszerűen megnőtt a lepkék száma és gyorsan növekednek a levelek is, sőt már a virágbimbók is jól látszanak. Készülhetnek a fák permetezésére. Közterületi engedéllyel rendelkezik a Dimilin 25 WP és a Runner 2 F. Erős rajzás esetén a repülő egyedekre ható Decis Megával is kiegészíthetik a permetlevet. A vadgesztenyén is egyre nagyobb gondot okozó lisztharmat ellen bevethetőek felszívódó gombaölők (Topas 100 EC, a Tazer 250 SC és az Amistar) illetve a kontakt kéntartalmúak (Thiovit Jet és a Microthiol Special). Most az első három közül válasszanak! Mindegyik kombinálható a felsorolt rovarölő szerekkel.

Kelt: Budapest, 2018.04.19.

Üdvözlettel: Zsigó György, NMNK

További növényvédelmi előrejelzésért és fotókért, a rajzási táblázatok megtekintéséért látogassa meg az
Agroinform.hu/novenyvedelem mezőgazdasági portált.